czwartek, 29 grudnia 2016

Jak zrobić olejek lawendowy




Lawenda jest cennym składnikiem kosmetyków. O jej szerokich zastosowaniach leczniczych i terapeutycznych pisałam tutaj. Tym razem wyjaśnię jak w najprostszy sposób zrobić olejek lawendowy.

W najprostszy sposób samodzielnie olejek lawendowy można stosować do masażu, jako środek działający uspokajająco, relaksująco, nasennie oraz balsam na ukąszenia czy odparzenia, ale może stanowić również wartościowy składnik m. in. balsamów do ciała, kremów, szamponów czy dezodorantów. 

Jak zrobić olejek z lawendy


Do samodzielnego przygotowania olejku lawendowego potrzebne są następujące składniki
 


środa, 28 grudnia 2016

Lawenda właściwości. Co odstrasza, na co pomaga lawenda

 


Lawenda wciąż jest niedoceniana. Nie tylko pięknie się prezentuje i pachnie, ale prócz odstraszania owadów pomaga przy różnych dolegliwościach. Przybliżę Wam dziś liczne właściwości lawendy.

Lawenda (Lavandula officinalis) należy do rodziny wargowatych, czyli jasnotowatych (Lamiaceae). Jest rośliną uprawianą powszechnie w krajach europejskich, w tym w Polsce. Znana była już w czasach starożytnych. Egipcjanie przypisywali lawendzie właściwości magiczne, nasączali olejkiem lawendowym całuny, umieszczali w grobowcach (znalezioną ją m. in. w grobowcu Tutanchamona). Najpopularniejsza stała się przede wszystkim na terenach basenu Morza Śródziemnego. Jej właściwości odkażające i znieczulające wykorzystywane były przez starożytnych Rzymian podczas wypraw wojennych.

Starożytni Rzymie używali również lawendy do produkcji kremów i olejków, które wykorzystywali w kąpielach. Stąd prawdopodobnie wzięła się dzisiejsza nazwa tej rośliny pochodząca od łacińskiego słowa „lavare”, czyli „myć się”. Grecy natomiast cenili walory smakowe i kosmetyczne lawendowego miodu.

Do dnia dzisiejszego w zachodnich obszarach Morza Śródziemnego lawenda jest uprawiana na wielką skalę. Jest symbolem Prowansji, ale wielkie uprawy znajdują się także w Hiszpanii i południowo – wschodniej Europie.


Kwitnie od czerwca do września. Fioletowe kwiaty zbiera się półtora tygodnia po rozwinięciu. Ścina się je z łodygami i suszy w cienistym miejscu.


W lecznictwie wykorzystywane są jedynie kwiaty lawendy. Zawierają one przede wszystkim olejek eteryczny (m. im. także kamforę), a także kumaryny, flawonoidy oraz kwasy fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym.

piątek, 23 grudnia 2016

Niebezpieczne składniki w kosmetykach SLS i SLES


Kilka tygodni po wyprowadzeniu się od rodziców zauważyłam, że bardzo wysuszyła mi się skóra na dłoniach. Początkowo uznałam to za efekt porządkowych prac w wynajętym mieszkaniu. Trzeba wszystko gruntownie odkurzyć, umyć itp. Do kontaktu z detergentami zaczęłam używać rękawiczek gumowych, ale nie przynosiło to oczekiwanego rezultatu. Tak samo z kremami do rąk, te które wcześniej uważałam za bardzo dobre przestały się sprawdzać.

Ten stan pewnie trwał by jeszcze bardzo długo, ale na szczęście w moje ręce wpadła gazeta, w której znalazł się artykuł o składnikach kosmetyków, mogących nam szkodzić, m. in. SLS i SLES. Okazało się, że moim problemom winna była zmiana mydła z klasycznego w kostce (jakiego używałam u rodziców), na mydło w płynie, które zawierało SLES.



Czym są SLS i SLES


SLS (Sodium Lauryl Sulfate, laurylosiarczan sodu)

Jest pianotwórczym, silnie myjącym detergentem wykorzystywanym do czyszczenia posadzek przemysłowych oraz silników. My najczęściej możemy go spotkać w składzie szamponów, mydeł w płynie czy past do zębów.



SLES (Sodium Laureth Sulfate, sól sodowa siarczanu oksyetylenowanego alkoholu laurylowego)  

Substancja będąca pochodną ropy naftowej, o właściwościach silnie spieniających. Wykazuje mniejsze działanie drażniące na skórę niż SLS, ale jej działanie i zastosowanie jest podobne. Należy do grupy tzw. środków powierzchniowo czynnych (SPC). SPC w wyniku kontaktu ze skórą powodują usunięcie z jej powierzchni cząsteczek brudu i zanieczyszczeń. Związek ten podobnie jak SLS można stosować tylko w preparatach, które są zmywane ze skóry.


środa, 7 grudnia 2016

Najważniejsze zasady używania kosmetyków

Aby nasze kosmetyki zachowały swoje wartości do końca ich użytkowania i przynosiły zamierzone efekty warto przestrzegać kilku ważnych zasad, które przedstawiam poniżej. Przed użyciem należny przeczytać dołączoną do kosmetyku ulotkę, bądź instrukcję zamieszczoną na opakowaniu. Z niej dowiemy się m. in. jak nakładać kosmetyk, jak przygotować skórę przed jego nałożeniem, jak często go stosować. Jest to szczególnie ważne w przypadku preparatów takich jak maseczka, peeling czy krem do depilacji. Nie należy stosować kosmetyków do innych partii ciała niż zostały do tego przeznaczone i np. kremu do twarzy nie nakładać w okolice oczu lub kremu na noc używać w ciągu dnia. Pamiętajmy o terminie ważności. Po nim kosmetyk zaczyna tracić swoje właściwości, a z czasem będzie się psuł. Może nas to narazić na różnego rodzaju skórne reakcje alergiczne oraz stany zapalne.

W celu zmniejszenia możliwości zanieczyszczenia naszego kosmetyku bakteriami i innymi mikroorganizmami najlepiej stosować gąbeczki lub pędzle w przypadku cienie do powiek, pędzelki do szminek, szpatułki do kremów. Jeśli nie jest to możliwe, pamiętajmy o wcześniejszym umyciu rąk. Duże znaczenie ma miejsce, w którym kosmetyki przechowujemy. Wbrew zwyczajom, łazienka nie jest dla nich odpowiednim, ponieważ panuje w niej duża wilgotność powietrza. Dla mnie najlepszym miejscem jest kącik w sypialni, oddalony od źródeł ciepła oraz zbytniego nasłonecznienia. W lodówce również nie powinno trzymać się kosmetyków, z pewnymi tylko wyjątkami, takimi jak: kremy pod oczy, preparaty z witaminą C, czy samodzielnie robione kosmetyki bez konserwantów. Dla większości preparatów kosmetycznych temperatura w lodowce jest zbyt niska. Warto zwrócić uwagę na sposób nakładania kosmetyków. Inaczej nakładamy krem pod oczy, inaczej do twarzy a jeszcze inaczej podkład. Nawet wśród produktów tego samego rodzaju zdarzają się istotne różnice - stosowanie kosmetyków mineralnych różni się się istotnie od tradycyjnych. Pamiętajmy, że pożyczanie kosmetyków powoduje większe namnażanie się na nich bakterii i grzybów, które w konsekwencji nakładamy na nasze ciało. Lepie nie igrać z losem i kosmetyki zachować tylko do dla siebie. Po każdym użyciu należy kosmetyk dokładnie zamknąć. Dotyczy to nie tylko słoiczków z kremami ale również i butelek z szamponem czy żelem do kąpieli.

Kiedy zatem należy wyrzucić kosmetyk? Kosmetyk należy się pozbyć gdy skończył się termin jego przydatności; gdy zauważymy, że zmieniła się jego barwa, zapach lub konsystencja oraz gdy nie został prawidłowo zamknięty i wewnątrz znalazło się ciało obce.