wtorek, 31 stycznia 2017

Krem do rąk na zimę DIY z olejkiem anyżowym



W mroźną pogodę, kiedy temperatura i wiatr oraz brak słońca działają niekorzystnie na naszą skórę, warto pielęgnować dłonie kremem o szczególnych właściwościach. Przygotowałam zatem krem bez wody z olejkiem anyżowym.
 

Składniki:

- 4 łyżki masła shea,
- 1,5 łyżki wosku pszczelego,
- 5 kropli witaminy E,
- 3 łyżki olejku anyżowego (recepturę znajdziecie tutaj).
Zamiast olejku przygotowanego samodzielnie, można użyć inny olej np. z pestek winogron, ze słodkich migdałów lub oliwę oraz dodać ok. 5-7 kropli anyżowego olejku eterycznego. 

czwartek, 26 stycznia 2017

Do czego przyda się anyż i jak zrobić olejek anyżowy



Anyżem nazywamy właściwie dwie rośliny: biedrzeniec anyż i badian właściwy (zwany także anyżem gwiaździstym lub anyżem gwiazdkowym).
Pierwsza z nich należy do rodziny selerowatych. Pochodzi z Egiptu i Azji Mniejszej. Anyż gwiaździsty zaliczany jest do rodziny cytryńcowatych, a w niektórych systemach do rodziny badianowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji.
Jużw 1500 r. p.n.e. w „papirusie Ebersa” jednym z największych zbiorów receptur starożytnej egipskiej medycyny anyż zalecany był na wiele chorób. Dioskurydes, grecki lekarz, farmakolog i botanik, który żył w Rzymie w czasach cesarza Nerona zalecał tę roślinę zarówno jako lek na kaszel,  antidotum na ukąszenia węży, jak i lek na problemy z pęcherzem i potencją. Karol Wielki i Ludwik Pobożny bardzo cenili działanie anyżu. W IX wieku zaczęto uprawiać go w ogrodach Karola Wielkiego, a hodowla tej rośliny była nakazana prawem. W Europie Środkowej anyż rozpowszechniony został przez benedyktynów. Niestety obecnie w naszym kraju jest prawie zapomniany.
Dzisiaj anyż uprawiany jest głównie w Hiszpanii (hiszpański anyż jest najbardziej ceniony), Bułgarii, Indiach, Turcji, Meksyku i Argentynie.
Anyż gwiazdkowy i biedrzeniec anyż rozróżnić można z łatwością po owocach, te anyżu gwiazdkowego są brązowe, a biedrzeńca szaro-zielone. Rośliny te łączy jeden główny składnik, który sprawia, że w lecznictwie i kosmetologii można stosować je zamiennie, jest nim anetol (olejek o wielu dobroczynnych właściwościach).
Olejek anyżowy ma delikatny słodkawy, ostry zapach, który często jest wykorzystywany do produkcji mydeł zapachowych, ma działanie lecznicze, a także wpływa korzystnie na urodę.
Źródło: Wikipedia

Anyż - właściwości

Trawienie i apetyt

Naukowo uznane jest stosowanie anyżu jako środka regulującego czynności trawienne, a także działającego dezynfekcyjnie na jelita. Anyż łagodzi skurcze żołądka i bóle wątroby oraz wzmaga apetyt.

Wiatropędne i rozkurczowe

Jako środek wiatropędny anyż jest szczególnie polecany w przypadku kolek jelitowych u niemowląt, ale uwaga – nie należy go podawać bezpośrednio niemowlętom. Napar z nasion powinna pić matka karmiąca, a wówczas substancje czynne znajdą się w mleku. Można również podać dziecku napar rozcieńczony z wodą lub mlekiem. Działa rozkurczowo na cały układ trawienny.

Wykrztuśne

Olejek anyżowy jest popularnym składnikiem mieszanek ziołowych na kaszel. Rozrzedza zaległy śluz. Polecany jest przy zapaleniu oskrzeli, gardła, krtani oraz chrypce.

Antyseptyczne i przeciwzapalne

Pomaga zwalczyć infekcje bakteryjne oraz pomaga w gojeniu się ran.

Przeciwreumatyczne

W tradycyjnej medycynie chińskiej anyż jest bardzo popularnym środkiem przeciwreumatycznym, zmniejsza bowiem ból i stany zapalne, a stymulując krążenie krwi.

Uspokajające

Kąpiel z dodatkiem olejku anyżowego doskonale relaksuje, koi nerwy. Zapach anyżu pomaga w nerwicy i ułatwia zasypianie.

Moczopędne

Wykazuje lekkie działanie moczopędne.

Afrodyzjak

Anyż wzmacnia libido, działa zarówno na kobiety jak i na mężczyzn.

Przeciwgrzybicze

Anetole hamują rozwój grzybów (także pleśniowych), przez co olejek anyżowy jest stosowany z powodzeniem w profilaktyce i leczeniu grzybicy.

Wspomaganie laktacji

Olejek anyżowy sprzyja wydzielaniu mleka w okresie laktacji.

Odświeżanie jamy ustnej

Świeże liście anyżku są stosowane w płynach do płukania jamy ustnej i produktach odświeżających oddech.
Źródło: Pixabay

Bóle menstruacyjne

Łagodzi skurcze macicy wywołujące bóle miesiączkowe.

Menopauza

Działanie estrogenne anyżu powoduje, że łagodzi on dolegliwości związane z menopauzą.

Skurcze

Olejek anyżowy zmniejsza skurcze narządów wewnętrznych, mięśni, skurcze i dolegliwości bólowe wywołane biegunką i stresem.

Przeciwpasożytnicze i owadobójcze

Może być używany jako środek przeciwko wszom, pchłom, roztoczu i świerzbowi.

Znaczenie kulinarne

W kuchni anyż stosowany jest przede wszystkim jako przyprawa dodawana do ciast i warzyw. Swoje zastosowanie znalazł również jako dodatek do potraw mięsnych i ryb, dzięki temu, że ułatwia ich trawienie. Anyż często wchodzi w skład popularnej przyprawy – curry. Można go używać jako zamiennika dla kminku i dodawać do gotowanej marchwi, czy kapusty. Anyż można dodawać również do kawy czy herbaty. Nada on napojom korzennego aromatu. Jako składnik anyżówek (Ouzo czy Pernod) wpływa na poprawę trawienia.

Anyż w kosmetyce - na skórę i włosy

Anyż na zmarszczki i przebarwienia

Anetol zawiera garbniki i przeciwutleniacze, które chronią skórę przed działaniem wolnych rodników i toksyn, a także chroni przed działaniem promieni ultrafioletowych. Dzięki temu działa przeciwzmarszczkowo oraz chroni przed powstawaniem przebarwień na skórze.

Trądzik

Olejek anyżowy ma właściwości oczyszczające, dzięki czemu pomaga w walce z trądzikiem.

Egzema i łuszczyca

Anetol pomaga oczyścić skórę z blaszek łuszczycowych, dezynfekuje, zapewnia naturalną ochronę, odżywia i wygładza skórę.

Włosy

Stymuluje wzrost włosów, naprawia uszkodzone włosy, nawilża, pomaga zwalczyć łupież.

Dawkowanie

Anyż można stosować w postaci naparu lub olejku eterycznego. Olejku nie można stosować bez rozcieńczenia. Dzienna dawka to 3 g anyżu lub 0,3 g olejku.

Przeciwwskazania:

- ostry nieżyt żołądka, jelit, nerek,
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
- krwawienia wewnętrzne,
Dużych stężeń anyżu powinny unikać:
- małe dzieci,
- kobiety w ciąży,
- chorzy na nowotwory,
- osoby z nadciśnieniem tętniczym,
- osoby o wrażliwej skórze.

Napar z anyżu:

  • 1 czubatą łyżeczkę anyżu rozgnieść w moździerzu,
  • zalać 1 filiżanką wody,
  • odstawić pod przykryciem na 10 minut,
  • przecedzić,
  • na kaszel – pić 2-3 razy dziennie po 1 filiżance osłodzonej z miodem,
  • na kłopoty z trawieniem – pić napar niesłodzony.



Jak zrobić olejek anyżowy w domowych warunkach

  • 1 czubatą łyżeczkę anyżu rozgnieść w moździerzu,
  • wsypać do słoiczka,
  • zalać dowolnym słodkim olejem (polecam olej ze słodkich migdałów),
  • podgrzać w kąpieli wodnej dokładnie mieszając,
  • zamknąć szczelnie pokrywką i przez 3 tygodnie przechowywać w ciepłym i nasłonecznionym miejscu.

Wkrótce pokażę, w jaki sposób użyłam olejku anyżowego do zrobienia kosmetyków.
Korzystałam z:

Andrzej Szymański Lekarz domowy naturalny, Wydanie I, Wydawnictwo W.A.B., Warszawa 1995 ,
Johannes Gottfried Mayer, Bernhard Uehleke, o. Kilian Saum, Zioła ojców Benedyktynów. Mieszanki i leczenie, Bertelsmann Media Sp. z o.o., Warszawa 2004,
Wikipedia.

Zobacz także:
Uniwersalny tonik anyżowy DIY
Zapachy na zimę - czym umilić sobie długie wieczory
Krem do rąk na zimę DIY z olejkiem anyżowym 
34 korzyści ze stosowania imbiru

wtorek, 24 stycznia 2017

Styczniowe zakupy: szampony Vianek, mydło Yope i pasta do zębów bez fluoru Lavera



Bardzo lubię produkty Sylveco, a w związku z tym, że coraz więcej dobrego słyszę o Vianku, postanowiłam wypróbować ich szampony (dotychczas z Vianka miałam bardzo przyjemny krem pod oczy z ekstraktem z lnu). Przy okazji kupiłam mydło Yope z werbeną oraz pastę do zębów firmy Lavera.



Od pewnego czasu staram się w kosmetykach unikać SLES i SLES (pisałam o tym tutaj). Szukałam o naturalnym składzie, który nie będzie powodował, że będę na głowie miała przysłowiowe siano. Dotychczas nie udało mi się takiego znaleźć, ratowałam się więc dolewając do porcji szamponu olejek z jojoba. Była pewna poprawa, ale nie ma to, jak znaleźć odpowiedni szampon do swoich włosów.

wtorek, 17 stycznia 2017

Historia lakieru do paznokci



Choć pierwsze lakiery do paznokci powstały w 1932 roku, to historia malowania paznokci jest niezwykle długa – liczy kilka tysięcy lat.

3300 lat p.n.e.

Pierwsze zdobienia paznokci powstały prawdopodobnie w Indiach w epoce brązu. Podczas wesel i świąt ręce malowano henną. Dekoracje te obejmowały również paznokcie.
Henna na ręce współcześnie; źródło: Pixabay

3200 lat p.n.e.

W Babilonii malowanie paznokci zarezerwowane było dla mężczyzn. Babilońscy wojownicy barwili je przed bitwą. Kolory reprezentowały status społeczny. Czarne paznokcie oznaczały wysoką pozycję w społeczeństwie, natomiast zielone nosiły osoby z niższych klas. Do barwienia używano proszku antymonowego.

czwartek, 12 stycznia 2017

Emulsja Borowina SPA do kąpieli firmy Sulphur Zdrój


kąpiel borowinowa w domu


Jak wspomniałam w poprzednim poście (w którym opisałam jak szerokie jest zastosowanie borowiny nie tylko dla zdrowia, ale również dla urody) przyszedł czas na konkretny przykład: emulsja z zagęszczonego wodnego wyciągu borowinowego Borowina SPA do kąpieli firmy Sulphur Zdrój.

Płyn zamknięty jest w butli o pojemności 500 g, z wygodnym otwarciem, dzięki któremu łatwo nam dozować ilość emulsji wlewanej do kąpieli.


wtorek, 10 stycznia 2017

Okłady borowinowe i kąpiele borowinowe w domu

Borowina zazwyczaj kojarzy się z zabiegami w sanatorium stosowanymi przez osoby w podeszłym wieku cierpiące na reumatyzm. Okazuje się, że kąpiel w borowinie może być czysta, przyjemna i z korzyścią stosowana również przez młode osoby, a w dodatku można ją sobie przygotować we własnej wannie.



Co to jest borowina



Borowina, to rodzaj torfu powstałego z rozkładu roślin przez bakterie w ciepłym i wilgotnym środowisku. Złoża torfu uformowały się 10 tys. lat p.n.e. Kilkanaście wieków temu wydobycie borowiny odbywało się z podłoża borów, stąd wzięła się nazwa „borowina”.

Najwięcej borowiny znajduje się w Europie Środkowo-Wschodniej. W lecznictwie po raz pierwszy borowina została wykorzystana na Orawie w uzdrowisku Mariańskie Łaźnie w 1815 roku. W Polsce kąpiele borowinowe zastosowano po raz pierwszy w celach leczniczych w 1858 roku w Krynicy Górskiej. Obecnie zabiegi borowinowe oferuje ponad 70 % polskich uzdrowisk.

środa, 4 stycznia 2017

Masło do ciała doskonałe na zimę



Zimą, w moim przypadku, koniczna jest zmiana kosmetyków do ciała. Balsam całkowicie się nie sprawdza, po nim skóra jest co prawda nawilżona, ale robi mi się niemiłosiernie zimno. Niewiele lepiej jest, gdy użyję masła do ciała kupionego w drogerii. Jeśli też tak macie, polecam zrobienie masła do ciała według mojej receptury.



Składniki:

75 g masła shea,

3 łyżki oleju kokosowego,

2 łyżki oleju migdałowego,

1 łyżka oleju jojoba,

2 szczypty pieprzu cayenne,

1 łyżeczka sproszkowanego imbiru,

olejek eteryczny (np. lawendowy).

Uwaga! Możemy użyć olejku lawendowego zrobionego na oleju kokosowym wg przepisu znajdującego się tutaj

poniedziałek, 2 stycznia 2017

34 korzyści ze stosowania imbiru





Imbir pochodzi z Indii i Chin. Dotąd nie udało się ustalić, w którym z tych krajów pojawił się jako pierwszy. W Europie imbir pojawił się w IX wieku, stając się w ten sposób jedną z pierwszych znanych Europejczykom przypraw.

Imbir jest bardzo znaną roślina leczniczą, ale najczęściej, dzięki kojarzy się nam z kuchnią orientalną i Bożym Narodzeniem. Za oryginalny aromat imbiru odpowiedzialny jest zingiberol - alkohol wchodzący w skład naturalnego olejku eterycznego, a gorzkawy palący smak nadają m. in. substancje żywicowe takie jak gingerol i zinferon. Pamiętać należy, że w przypadku imbiru nie mamy do czynienia z korzeniem, a z kłączem. Za najlepszy uważa się imbir jamajski.

Korzyści ze stosowania imbiru

1. Trawienie

Pobudza enzymy trawienne , stymuluje produkcję żółci, wspomaga wątrobę w jej pracy detoksykacyjnej.
 

2. Stany zapalne

Zapewnia ulgę w bólu spowodowaną stanem zapalnym, zmniejsza obrzęk, łagodzi objawy choroby.

3. Alergie

Imbir ma działanie przeciwhistaminowe.

4. Przeziębienie i grypa

Hamuje skurcze dróg oddechowych, działa odkrztuśnie.

5. Bóle kości i stawów

Imbir łagodzi ból i obrzęk u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenia kości i stawów oraz na bóle mięśni.

6. Odporność

Spożywanie ekstraktu z imbiru poprawia odporność organizmu.

7. Poprawa koncentracji

Zwiększa ukrwienie mózgu oraz poprawia zdolności twórcze.

8. Bóle miesiączkowe

Łagodzi skurcze macicy wywołujące bóle miesiączkowe.

9. Zatrucia pokarmowe

Olejek imbirowy jest najlepszym domowym środkiem na zatrucia pokarmowe, powstrzymuje nudności i odruch wymiotny. Najlepszym sposobem jest zmieszanie korzenia imbiru z maślanką lub z sokiem z cytryny.



10. Serce

Składniki imbiru mają działanie rozrzedzające krew, obniżające poziom cholesterolu.

11. Żylaki

Przeciwdziała zakrzepom.

12. Udar mózgu

Spożywanie imbiru zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu, poprzez zmniejszanie stężenia „złego” cholesterolu.

13. Wzdęcia

Imbir działa wiatropędnie.

14. Zgaga

Herbata z imbiru jest skutecznym środkiem w leczeniu zgagi.

15. Rozgrzewanie ciała

Zdolność imbiru do rozszerzania naczyń krwionośnych pomaga ochronić organizm przed wychłodzeniem.

16. Afrodyzjak

Działanie rozgrzewające i pobudzające krążenie krwi powoduje, że imbir stosowany jest jako afrodyzjak.

17. Mdłości

Imbir jest znanym środkiem zapobiegającym mdłościom, z powodzeniem stosowanym przez kobiety w ciąży.

18. Choroba lokomocyjna

Zapobiega chorobie lokomocyjnej i leczy jej objawy, takie jak nudności, biegunka, kolka, skurcze żołądka.

19. Grypa żołądkowa

Ze względu na to, że imbir eliminuje podstawowe czynniki powodujące rozstrój żołądka, jest skuteczny w leczeniu grypy żołądkowej.

20. Rak

Liczne badania dowiodły, że imbir ma zdolności do zwalczania różnych typów komórek nowotworowych, w tym płuc, jajników, gruczołu krokowego, sutka i jelita grubego.

21. Nudności wywołane chemioterapią

Preparaty zawierające imbir z powodzeniem są wykorzystywane w łagodzeniu objawów chemioterapii takich jak wymioty i nudności.

22. Odchudzanie

Aktywne składniki imbiru działają podobnie jak kapsaicyna zawarta w papryczkach chilli, powodują, że wzrasta temperatura ciała, a organizm zużywa więcej kalorii, wskutek czego organizm zużywa więcej kalorii niż zazwyczaj, co powoduje chudnięcie. Ponadto olejki zawarte w kłączach imbiru pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiają trawienie i likwidują wzdęcia, dzięki czemu brzuch jest bardziej płaski.

23. Migrena

Imbir rozkurcza naczynia krwionośne głowy, obniża wydzielanie prostaglandyn, które są odpowiedzialne za powstawanie stanów zapalnych w naczyniach krwionośnych i ból.

24. Cukrzyca

Dowiedziono, ze imbir pomaga zmniejszyć poziom cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2, dzięki oddziaływaniu na aktywność enzymów wątrobowych, które przyczyniają się do rozkładu glukozy. Ponadto, imbir zmniejsza częstotliwość występowania nefropatii cukrzycowej.

25. Kamienie nerkowe

Imbir jest jednym z najbardziej znanych naturalnych środków wspomagających rozpuszczanie kamieni nerkowych.

26. Jama ustna

Odkaża i odświeża jamę ustna, pomaga w leczeniu stanów zapaleń w jamie ustnej.

27. Cellulit

Poprawia krążenie, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, przez co przyczynia się do redukcji cellulitu.

28. Choroba Alzheimera

Fenole zawarte w ekstrakcje imbirowym chronią komórki nerwowe przed degradacją, zwiększając stężenie acetylocholiny, zatem działają podobnie jak leki stosowane w chorobie Alzheimera.

29. Przeciwdziałanie starzeniu się skóry

Imbir zawiera wiele przeciwutleniaczy, które chronią skórę przed starzeniem, poprawia wygląd usuwając toksyny oraz pobudza krążenie, przez co skóra otrzymuje większa ilość składników odżywczych.

30. Trądzik

Olejki eteryczne zawarte w imbirze mają silne działanie antyseptyczne, przez co pomagają oczyścić skórę, w ten sposób pomaga pozbyć się trądziku, wyprysków oraz zatkanych porów.

31. Blizny

Regularne stosowanie świeżego imbiru na blizny odbarwieniowe (białe) zmniejsza ich widoczność. Wystarczy dwa razy dzienni wcierać w skórę mały plasterek imbiru w odbarwione miejsce. Poprawa będzie już widoczna po 2 tygodniach.

32. Wzrost włosów

Maska do włosów z imbirem chroni przed wypadaniem włosów oraz stymuluje ich wzrost. Wystarczy do łyżki imbiru dodać łyżkę oleju z jojoba, wmasować kolistymi ruchami w skórę głowy i pozostawię na co najmniej 30 min. Po tym czasie należy umyć głowę.

33. Suche i łamliwe włosy

Witaminy oraz cynk i fosfor zawarte w kłączach imbiru nadają włosom połysk.

34. Zapach

Niezwykły zapach olejku imbirowego sprawia, że jest on składnikiem wielu perfum. Kompozycje imbirowe mają często dwoistą naturę. Początkowo są to słodkie ciepłe zapachy, które później przekształcają się w gorzką, ostrą woń. Dzięki temu intrygują. Imbir znajdziemy m. in. w :

Giorgio Armani Eau D'Aromes, Calvin Klein Reveal Men, Giorgio Armani Code Sport, Carolina Herrera 212 VIP MEN, Prada Luna Rossa Sport, Hugo Boss Deep Red.

Przeciwwskazania do stosowania imbiru


Imbir jest bezpieczny dla większości ludzi, ale u niektórych może powodować łagodne skutki uboczne takie jak zgaga czy biegunka. Dotyczy to nadmiernego spożywania imbiru w proszku.
Imbiru nie powinny spożywać dzieci w wieku do 2 lat, osoby cierpiące na chorobę wrzodową oraz refluks.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią zażywanie suplementów zawierających imbir powinny skonsultować z lekarzem.
To samo dotyczy osób cierpiących na kamicę żółciową.
Imbir może wchodzić w reakcje z niektórymi lekami, dlatego w przypadku przyjmowania jakichkolwiek leków, spożywanie imbiru należy skonsultować z lekarzem.
Imbir może wchodzić w interakcje z lekami rozrzedzającymi krew, obniżającymi ciśnienie oraz obniżającymi poziom cukru we krwi. W tej sytuacji należy unikać spożywania imbiru w jakiejkolwiek postaci.

herbata imbirowa

Ostatnio dużą popularnością cieszą się imbirowe piwa i herbaty. A Wy jak używacie imbir?

Zobacz także: