piątek, 2 marca 2018

Właściwości żurawiny - lecznicze, profilaktyczne i kosmetyczne


żurawina suszona

Żurawiny nazywane są "bombą witaminową". Choć znane są głownie z zapobiegania zapaleniom pęcherza, mają mnóstwo innych właściwości pożytecznych dla zdrowia, a do tego stanowią wspaniałą przekąskę. Suszona żurawina zastępuje mi ostatnio cukierki, dodaję ją również do wielu innych dań, dlatego postanowiłam napisać o jej właściwościach zdrowotnych.

 

Pochodzenie żurawiny

Największymi obecnie producentami żurawiny są: USA, Kanada, Polska, kraje skandynawskie, a także Rosja i Białoruś. Jako pokarm owoc z Ameryki Północnej, żurawina była spożywana przez jej rdzennych mieszkańców, początkowo nosiła różne nazwy w różnych językach plemiennych, obecna nazwa "żurawina" pochodzi od europejskich kolonizatorów z Ameryki Północnej i związana jest z podobieństwem kwiatu żurawiny do kształtu głowy i szyi żurawi sandhillowych.

Co zawierają owoce żurawiny

Dzięki zawartości naturalnego konserwantu (kwasu benzoesowego), owoce żurawiny zachowują na długo swoje właściwości oraz chronione są przed rozwojem bakterii i drożdży.
Świeża żurawina zwiera aż 87% wody, sporo błonnika, a także takie witaminy, między innymi: C, E, K1 oraz witaminę B6 i kwas pantotenowy oraz minerały: wapń, miedź, żelazo, potas, mangan i jod. Żurawina bogata jest także w przeciwutleniacze flawonoidy. 

Przeciwutleniacze w żurawinie

Przeciwutleniacze, to związki chemiczne, które mają zdolność do wstrzymania lub opóźnienia procesu utleniania substancji, powstrzymując proces powstawania wolnych rodników. Uchodzą za jeden z najlepszych środków profilaktycznych przeciw niektórym nowotworom (np. okrężnicy lub płuc) i chorobie niedokrwiennej serca. Antyoksydanty często występują w suplementach diety, ale te zawarte w naturalnym pożywieniu są lepiej przyswajalne, a zatem skuteczniejsze. Flawonoidy także należą do przeciwutleniaczy, ale spełniają znaczenie więcej funkcji: wymiatają wolne rodniki, chronią lipidy i pomagają usunąć z organizmu metale ciężkie. Ponadto polecane są w profilaktyce chorób układu krążenia, pomagają zapobiegać krwawieniom, żylakom, obniżają poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi oraz zapobiegają wrzodom. Charakteryzują się dużą stabilnością, nie tracą swoich zdolności antyoksydacyjnych w procesie termicznego przetwarzania oraz pasteryzacji.

świeża żurawina

Właściwości zdrowotne żurawiny


Działa przeciwutleniająco

Posiada kilkanaście składników przeciwutleniających, dzięki którym chroni krew, mózg, komórki skóry, zwiększa zdolności antyoksydacyjne w naszym krwiobiegu oraz zmniejszenia ryzyko stresu oksydacyjnego. 

Działa korzystnie na układ moczowy

Żurawina redukuje liczbę bakterii E.Coli, które najczęściej wywołują stany zapalne i infekcje dróg moczowych. Proantocyjanidyny nie pozwalają bakteriom E.Coli pozostać i namnażać się na ściankach pęcherza, hamują przyleganie bakterii do ścian komórkowych dróg moczowych, ograniczając ich namnażanie i ułatwiając ich wydalanie z organizmu. Żurawina zawiera także sporo cytrynianów, które przeciwdziałają powstawaniu złogów szczawianowo-wapniowych, dzięki czemu zapobiega kamicy nerkowej.

Reguluje poziom cholesterolu

Spożywanie żurawiny pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL), który chroni układ krwionośny, zapobiegając w ten sposób miażdżycy. 

Walczy z komórkami nowotworowymi

Ze względu na obecność proantocyjanidyn, suszone żurawiny pomagają spowolnić rozwój i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych. Naukowcy z University of Massachusetts Dartmouth w Stanach Zjednoczonych zbadali, że ekstrakt z żurawiny nie tylko hamuje rozwój raka jelita grubego, ale znacząco (aż o połowę) wpływa na zmniejszenie guzów.

Zapobiega rozwojowi próchnicy i chorobom dziąseł

Polifenole znajdujące się w żurawinie pomagają likwidować drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia.

Może zapobiec grypie

Być może w niedalekiej przyszłości będziemy w stanie zwalczyć wirusa grypy dzięki żurawinie. Badania przeprowadzone przez naukowców Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie wykazały, że aktywne składniki żurawiny hamują przywierane wirusa do ścian komórek i w ten sposób powstrzymały rozwój grypy. 

Profilaktyka miażdżycy i chorób serca

Polifenole zawarte w żurawinie zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy oraz nadciśnienia.

Pomoc przy wrzodach żołądka

Wrzody żołądka mogą być powodowane przez bakterię Helicobacter pylori. Aby się rozwinęły, bakteria musi przyłączyć się do błony śluzowej żołądka. Żurawina zawiera związki polifenolowe, które zapobiegają przywieraniu kolonii Helicobacter do błon śluzowych i erytrocytów.

żurawina właściwości zdrowotne

Właściwości kosmetyczne żurawiny

 

Żurawina ma nie tylko zastosowanie w medycynie, ale również poprzez swoje cenne właściwości, coraz częściej wykorzystywana jest w kosmetyce. Kosmetyki z żurawiny działają nawilżająco, zmniejszają stany zapalne, wzmacniają skórę, poprawiają jej elastyczność, przeciwdziałają starzeniu się skóry, wpływają korzystnie na uszczelnianie się naczyń krwionośnych oraz łagodzą podrażnienia.

Jak spożywać żurawinę?

 Żurawinę można spożywać w różnych formach: w postaci owoców świeżych lub suszonych, mrożonych, soków oraz konfitur.   Zamrożona żurawina po rozmrożeniu powinna być zjedzona tego samego dnia, ponieważ szybko traci swoje właściwości, dlatego najlepszym sposobem przechowywania jest suszenie.  Ostatnio zajadam się suszoną żurawiną marki Vivio. Można ją traktować jako zdrową przekąskę, sprawdzi się także jako dodatek do mięs, farszy, herbat, sałatek, jogurtów, musli, czy deserów. 

Ja ją uwielbiam, a Wy?


Korzystałam z:
https://www.cranberryinstitute.org/about_cran/10ReasonsWEB.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3823508/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3878739/

Zobacz także:

41 komentarzy:

  1. Bardzo lubię olej żurawinowy no i oczywiście suszoną żurawinę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kompletny post napakowany informacjami, to lubię! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żurawina jest super, prawie codziennie dodaję do owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, wg mnie jest najlepsza ze wszystkich suszonych owoców.

      Usuń
  4. Jakoś spotykam tylko amerykańską żurawinę, a wolałabym polską...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno 80 % żurawiny pochodzi z USA i Kandy.

      Usuń
    2. To dlatego szukam polskiej....
      Chyba wszystko wiesz o żurawinie...

      Usuń
  5. Mi żurawina nieraz pomogła w problemach z układem moczowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja najbardziej lubię żurawinę oblaną czekoladą, więc wtedy już pewnie traci swoje wartości przeciwpróchnicowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak, ale doskonale Cię rozumiem. Ja nie lubię rodzynek w innej postaci niż w czekoladzie, a w przepisach zastępuje je właśnie żurawiną.

      Usuń
  7. Lubie smak i zapach żurawiny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za kompletny zestaw informacji. Bardzo lubię żurawinę.

    OdpowiedzUsuń
  9. O tym, że korzystnie działa na zęby i choroby przyzębia nawet nie wiedziałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam żurawinę, ale nie wiedziałam, że ma aż tyle właściwości zdrowotnych!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uzywam i w kuchni, i w kosmetykach i jako przegryzka.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jem bardzo dużo żurawiny i po Twoim artykule utwierdziłam się w przekonaniu, że to bardzo dobre posunięcie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz będziesz jadła z większą świadomością ;)

      Usuń
  13. oj, żurawina jest świetna, mam ją w stałym repertuarze ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szkoda tylko, że ta paczkowana ma w sobie dodatkowy cukier, poza tym, kocham żurawinę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ale nie sądzę że byśmy byli w stanie ją zjeść bez tego cukru. Ostatecznie suszona żurawina nie ma więcej cukru niż inne suszone owoce.

      Usuń
  15. Czyli nic tylko zacząć ją wcinać dla własnego dobra, zgadza się?:)

    OdpowiedzUsuń
  16. lubię żurawinę :D jest troszkę kwaśna jednak ze względu na właściwości warto :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwaśna jest strasznie, ale są na to sposoby ;)

      Usuń
  17. U mnie żurawina zawsze idzie w ruch, kiedy choruję na pęcherz ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kompleksowy i fajnie przygotowany wpis 🙂 Zgadzam się, żurawina jest bardzo zdrowa!

    OdpowiedzUsuń
  19. słyszałam całe dobre rzeczy o żurawinie w sumie ;)) osobiście uwielbiam wódkę żuraiwnową haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tym nie myślałam, ale zgadzam się że też fajnie smakuje ;)

      Usuń
  20. Kupuję żurawinę na kilogramy. Doceniam jej właściwości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio coraz większe pojemności kupuję ;)

      Usuń
  21. Uwielbiam żurawinę w każdej postaci:)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubie zurawine <3 Chetnie dodaje ją do owsianki :3

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo ciekawy teks, tak naprawdę to wiedziałam tylko że działa korzystnie na układ moczowy. Bardzo lubię podjadać żurawinę, a od jutra zaczynam jej jeść jeszcze więcej bo ma wiele właściwości :) super...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za zainteresowanie moim blogiem.
Zapraszam do obserwowania, będzie mi bardzo miło :)
Jeśli prowadzisz bloga, z chęcią Cię odwiedzę.
Komentarz to nie miejsce na reklamę, jeśli chcesz się zareklamować na tym blogu zajrzyj na stronę KONTAKT/WSPÓŁPRACA.