poniedziałek, 17 września 2018

Dwa fit przepisy na zapiekankę z cukini: wegetariański i z mięsem mielonym

 
zapiekanka z cukinii

 

Cukinia faszerowana


Ostatnio na moim stole króluje cukinia w różnych postaciach, także na słodko. Dzisiejszy przepis wynika z mojej sympatii do cukinii oraz do zapiekanek w bagietce. 
W ten sposób powstała fit zapiekanka z cukinii z pieczarkami, inaczej zwana zapiekanką w cukinii lub cukinią faszerowaną. Przygotowałam dwie wersje. Jedna wegetariańska, a druga z mięsem mielonym.

Składniki

1 średnia cukinia
100 g pieczarek,
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki oleju
50 g sera
do smaku: natka pietruszki, sól, czosnek niedźwiedzi, ostra papryka, bazylia.

cukinia faszerowana mięsem

Jak przygotować cukinię faszerowaną (wersja wegetariańska)

 
1. Umyj cukinię, odetnij końcówki i przekrój ją na pół.
2. Wydrąż łyżką cukinię tak, żeby powstały łódeczki. Lekko je posól.
3. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę.
4. Na rozgrzanym oleju smaż cebulę. Po 3 minutach dodaj pieczarki.
5. Dodaj paprykę i przyprawy. Smaż około 5 minut.
6. Zetrzyj ser.
7. Podsmażone składniki umieść w wydrążonej cukinii i posyp tartym serem.
8. Cukinię ułóż w naczyniu żaroodpornym.
9. Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.


cukinia   nadziewana

Cukinia faszerowana z mięsem mielonym

 

Składniki

1 średnia cukinia,
30 g pieczarek,
80 g mięsa mielonego,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 czerwonej cebuli,
4 łyżki oleju,
50 g sera,
do smaku: pieprz, sól, natka pietruszki, ostra papryka.

Jak przygotować cukinię faszerowaną z mięsem mielonym

1. Umyj cukinię, odetnij końcówki i przekrój ją na pół.
2. Wydrąż łyżką cukinie tak, żeby powstały łódeczki. Lekko je posól.
3. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę.
4. Na rozgrzanym oleju smaż cebulę. Po 3 minutach dodaj pieczarki.
5. Usmaż pieczarki z cebulą.
6. Mięso usmaż na osobnej patelni.
7. Gdy mięso przestanie być surowe, dodaj pieczarki.
8. Dodaj paprykę i przyprawy. Smaż około 5 minut.
9. Zetrzyj ser.
10. Podsmażone składniki umieść w wydrążonej cukinii i posyp tartym serem.
11. Cukinię ułóż w naczyniu żaroodpornym.
12. Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.

cukinia faszerowana


Smacznego!

22 komentarze:

  1. taką z mięsem mielonym nie raz robiłam i uwielbiam! I chyba muszę zrobić, dawno nie było :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm.... zrobię taką z mięsem mielonym! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. A wiesz, że to doskonały pomysł na jutrzejszy obiad? Dziękuję za inspirację:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam cukinię i wszystko co z nią związane :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię często ale w drugiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obydwa dania wygladają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cukinię bardzo lubię :) Pysznie wyglądają obie propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też czasami robimy podobne :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam faszerowane warzywa! Któregoś roku nawet dynie ozdobne nafaszerowałam. Były całkiem smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie tak pokombinować ;) Na szczęście sporo warzyw nadaje się do faszerowanie. Takie potrawy dają zupełnie inne niż typowa zapiekanka :)

      Usuń
  10. Robiłam ten przepis i bardzo sobie go chwale:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za zainteresowanie moim blogiem.
Zapraszam do obserwowania, będzie mi bardzo miło :)
Jeśli prowadzisz bloga, z chęcią Cię odwiedzę.
Komentarz to nie miejsce na reklamę, jeśli chcesz się zareklamować na tym blogu zajrzyj na stronę KONTAKT/WSPÓŁPRACA.