poniedziałek, 3 września 2018

O tym, które orzechy są najzdrowsze oraz kilka ciekawostek o orzechach

najzdrowsze orzechy



Orzechy nazywane są skarbami jesieni. W związku z tym, że powoli zbliża się jesień, postanowiłam przedstawić Wam kilka ciekawostek na ich temat i przy okazji odpowiedzieć na pytanie, które orzechy są najzdrowsze.

Czy orzechy są zdrowe?

 

Orzechy są zdrowe, i to jeszcze jak! O tym, że orzechy korzystnie wpływają na zdrowie, świadczy wiele badań. Postaram się wymienić ich najkorzystniejsze właściwości, a dociekliwych odsyłam na koniec wpisu, gdzie zamieszczam bibliografię.

Orzechy są zdrowe, i to jeszcze jak! O tym, że orzechy korzystnie wpływają na zdrowie, świadczy wiele badań. Postaram się wymienić ich najkorzystniejsze właściwości, a dociekliwych odsyłam na koniec wpisu, gdzie zamieszczam bibliografię.



Właściwości orzechów

Uwielbiam orzechy, między innymi dlatego że są smaczną przekąską. Mają jednak tą zaletę, że zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia substancji. 


Orzechy a cholesterol

Orzechy potrafią zahamować wchłanianie cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. Dzięki wysokiej zawartości magnezu, potasu i miedzi, zapobiegają także arytmiom.


Orzechy a nowotwory

Orzechy zmniejszają skutki stresu oksydacyjnego, który jest przyczyną wielu chorób, w tym nowotworów.

Czy orzechy tuczą?

Wbrew pozorom orzechy okazują się pomocne w walce z otyłością. Badania pokazały, że osoby jedzące orzechy (w ilości odpowiadającej 20 % całkowitego dziennego zapotrzebowania na kalorie) po pół roku takiej diety, mogły pochwalić się między innymi: zmniejszeniem obwodu w pasie, zmniejszeniem tkanki tłuszczowej, poziomu cholesterolu LDL, wolnych kwasów tłuszczowych. Zmniejszyło się u nich także ryzyko cukrzycy typu 2.

Orzechy na mózg

Pewnie wiele razy słyszeliście, że orzechy korzystnie wpływają na mózg. W ostatnich latach naukowcy przeprowadzili badania, które wykazują że orzechy mogą przeciwdziałać epilepsji, a także chronić przed wieloma chorobami neurologicznymi.

płatki migdałowe


Orzechy antidotum na stres

Inne badania, tym razem przeprowadzone w Australii, udowodniły, że orzechy obniżają poziom kortyzolu wywołanego przez stres. Dla mnie to zdecydowanie smaczniejszy sposób niż choćby picie melisy ;)
Orzechy nie tylko zmniejszają niepokój, czy pomagają w depresji, ale także zmniejszają agresję.
Jeśli chcecie zapobiec stresowi, wybierzcie orzechy włoskie.


Orzechy dostarczają selenu

Dzięki wysokiej zawartości selenu, orzechy wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają męską płodność, a także zapobiegają nowotworom i chorobom sercowo-naczyniowym. Najwięcej selenu maja orzechy brazylijskie.


Orzechy na niepłodność

Orzechy wpływają na płodność mężczyzn nie tylko dzięki zawartości selenu. Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że mają pozytywne działanie na budowę plemników. Składniki takie jak witamina C, E oraz cynk mają też istotne znaczenie w wielu procesach związanych z seksualnością mężczyzn, a także zwiększają żywotność plemników.Orzechy bogate w selen nie bez znaczenia są także dla kobiet. Regulują cykl miesiączkowy oraz popęd seksualny.



Które orzechy są najzdrowsze

orzechy włoskie

 

#1 Orzechy włoskie

- zawierają najwięcej antyoksydantów spośród orzechów,
- wysoka zawartość białka sprawia, że są znakomita przekąską dla wegan,
- są bogatym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku, witaminy E oraz witaminy B6,
- działają dobroczynnie na układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi, chronią przed zawałami,
- chronią przed powstawaniem zakrzepów,
- działają przeciwzapalnie,
- wpływają korzystnie na sprawność mózgu,
- dzięki zawartości kwasu foliowego, mają korzystny wpływ na prawidłowy rozwój płodu,
- są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, których działanie zmniejsza poziom cholesterolu i ryzyko chorób serca,
- dzięki zawartości błonnika, powodują, że dłużej czujemy się syci,
- cynk oraz koenzymu Q10 sprawiają, że orzechy włoskie wpływają korzystnie na cerę,
- orzechy włoskie polecane są polecane osobom zestresowanym, nadpobudliwym, przemęczonym,  oraz mającym kłopoty ze snem,
- olej z orzechów włoskich poprawia stan skóry, polecany jest osobom z łuszczycą i suchą skórą, działa też korzystnie na włosy, regeneruje je, odżywia i dodaje połysku.


migdały

2# Migdały

- migdały zawierają mnóstwo witaminy E, która przede wszystkim chroni przed działaniem wolnych rodników i wspiera układ odpornościowy,
- jedząc je regularnie możemy wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz zmniejszyć ryzyko zawału serca i zapowiedz zakrzepom,
- migdały wspomagają odchudzanie; hamują głód i wywołują długotrwałe uczucie sytości,
- znakomicie sprawdzają się jako składnik diety dla osób, których organizm potrzebuje rekonwalescencji.
- są cennym źródłem wapnia i fosforu, niezbędnych do budowy kości i zębów,
- z migdałami powinny zaprzyjaźnić się kobiety w ciąży, są bowiem bogatym źródłem żelaza, magnez, miedzi, manganu i potasu,
- z migdałów powstaje wspaniały dla skóry olej, który nawilża skórę, chroni przed powstawaniem rozstępów, a przy tym jest bezpieczny nawet dla niemowląt.


orzechy nerkowca


3# Orzechy nerkowca

- orzechy nerkowca zawierają dużo białka, polifenoli, witamin: K1, B1, B6 i B5,
- dostarczają dużo żelaza, żelaza, magnezu, boru, cynku, miedzi i manganu,
- dzięki wysokiej zawartości selenu jedzenie orzechów nerkowca może zmniejszać ryzyko chorób tarczycy, wzmacniać układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy, a także poprawiać męską płodność; warto jednak pamiętać, że nadmiar selenu może zwiększać ryzyko insulinooporności,
- składniki odżywcze zawarte w owocach nanercza zachodniego sprawiają, że wpływają one one pozytywnie na układ nerwowy, zapobiegają gromadzeniu się wody w organizmie, a także wpływają korzystnie na nasza urodę.

orzeszki



Podsumowanie

Skupiłam się na trzech gatunkach orzechów, które przynoszą najwięcej różnorodnych korzyści. Podobne właściwości do orzechów włoskich mają mniej popularne orzechy pekan. Zawierają jednak znacznie więcej tłuszczu. Poniżej podium, ale nadal wysoko znajdują się orzechy laskowe, pistacjowe i brazylijskie.
A na koniec ciekawostka. Większość wymienionych przeze mnie orzechów, to w rzeczywistości pestkowce, tak samo jak na przykład brzoskwinie. Jeszcze inaczej jest z popularnymi fistaszkami, które są owocami rośliny strączkowej.

Jeśli zależy Wam na zdrowej diecie, wybierajcie orzechy bez dodatków. Solone, albo w karmelu na pewno nie stanowią zdrowej przekąski, a tym bardziej nie służą sylwetce.


Literatura:
Zdrojewicz Z. i in., Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka, Medycyna Rodzinna 3/2015, 124-130.
Dhillon J., Tan S., Mattes R.,, Almond Consumption during Energy Restriction Lowers Truncal Fat and Blood Pressure in Compliant Overweight or Obese Adults, The Journal of Nutrition 2016, 2513–2519.
Gulati S. i in., Effect of Almond Supplementation on Glycemia and Cardiovascular Risk Factors in Asian Indians in North India with Type 2 Diabetes Mellitus: A 24–Week Study, 2016, 402–409.
Schulz E. i in., Cashew consumption reduces total and LDL cholesterol: a randomized, crossover, controlled-feeding trial, The American Journal of Clinical Nutrition, 2017, 1070–1078,
Tedong L. i in., Hydro‐ethanolic extract of cashew tree (Anacardium occidentale) nut and its principal compound, anacardic acid, stimulate glucose uptake in C2C12 muscle cells, 2010.

Partnerem wpisu jest easyeco.pl 

19 komentarzy:

  1. Bardzo interesujący wpis i cenne informacje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię jeść orzechy. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najbardziej lubię nerkowca, później pistacje i włoskie :) tak naprawdę orzechy to jedna z moich najbardziej ulubionych przekąsek i lubię też dodawać do jogurtu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie trochę inna kolejność, ale żadnymi nie pogardzę :D

      Usuń
  4. Lubię orzechy, ale chętniej po nie sięgam właśnie choćby jesienią :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo, ale latem lubię czasem zjeść lody orzechowe ;)

      Usuń
  5. Już wiem z czym będę jadła naturalny jogurt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do jogurtu najbardziej lubię dodawać migdały, ale inne też się sprawdzą.

      Usuń
  6. Bardzo ciekawy wpis, lubię pochrupać orzechy w ciągu dnia, jako zdrową przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten post na prawdę przekonał mnie do orzechów, których jeszcze niedawno w ogóle nie jadłam. Teraz jem co chwile ❤️

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam orzechy, właśnie w takiej pierwotnej, nieprzetworzonej postaci:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Naprawdę przydatny wpis - dowiedziałam się kilku ciekawych rzeczy - dziękuję ! Poleciłam go na moim fb - uważam że i innym się przyda :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wpis! Wiedziałam że orzechy są zdrowe ale nie wiedziałam że mogą przynieść aż tyle korzyści dla naszego zdrowia :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za zainteresowanie moim blogiem.
Zapraszam do obserwowania, będzie mi bardzo miło :)
Jeśli prowadzisz bloga, z chęcią Cię odwiedzę.
Komentarz to nie miejsce na reklamę, jeśli chcesz się zareklamować na tym blogu zajrzyj na stronę KONTAKT/WSPÓŁPRACA.