piątek, 14 września 2018

Szybki deser z ciasta francuskiego z musem jabłkowym

ciasto francuskie z jabłkam

Mus jabłkowy to produkt, który lubię mieć zawsze w domu. Często robię go samodzielnie, ale od czasu do czasu kupuję gotowe prażone jabłka w słoiku. Przydają mi się jako składnik słodkich posiłków i szybkich deserów. 

Tym razem dzielę się przepisem na szybki deser z ciasta francuskiego. Przygotowanie go zajmuje mniej niż 15 minut. 
Efektem tej krótkiej pracy jest 6 dużych ciastek.

ciasto francuskie z jabłkam

Składniki

1 płat ciasta francuskiego,
1 żółtko (opcjonalnie),
20 dg musu jabłkowego,
2 łyżki cukru pudru,
2 płaskie łyżeczki cynamonu.


Przygotowanie ciastek z ciasta francuskiego

  1. Pokrój ciasto na prostokąty.
  2. Przedziel prostokąty na pół tępą stroną noża (jak na zdjęciu) wzdłuż lub po skosie, w zależności od tego jaki kształt ciastek chcesz uzyskać.


    ciastka francuskie

  3. Na jedną połowę nakładaj jabłka, a na drugiej zrób nacięcia.
  4. Pociętą część nałóż na tą, na której są jabłka.
  5. Sklej brzegi. Jeśli chcesz by wyglądały ozdobnie, użyj widelca.


     deser z ciasta francuskiego

  6. Jeśli chcesz by ciastka ładniej się zarumieniły, posmaruj je z wierzchu żółtkiem.
  7. Piecz około 15 minut w 200°C.


21 komentarzy:

  1. Takie proste ciastka są najlepsze! Mniam!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mało pracy, a dużo przyjemności z jedzenia :D

      Usuń
  2. Bardzo lubię ciasto francuskie i bardzo często wykorzystuję w mojej kuchni :) Z jabłuszkiem jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cisto francuskie jest pyszne na słodko i na słono. Z jabłkiem chyba najprostsza opcja.

      Usuń
  3. OMg, kocham takie proste desery:) Mój kolega kiedyś zrobił mi podobne tylko dodał jeszcze ananasa, było mega!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, z ananasem, brzoskwinią... kombinacji dowolna ilość :)

      Usuń
  4. Wow wyglądają jak z cukierni mniam! :) super że samo wykonanie nie jest trudne :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! W smaku też nie gorsze niż z cukierni :D

      Usuń
  5. uwielbiam i dosc czesto robie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sprytny sposób na wykorzystanie całego płatu ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię takie od dawna,boskie są :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze kombinuje z formami ciastek. Te akurat są chyba najpopularniejsze w cukierniach :)

      Usuń
  8. Ale mnie nasza ochota z samego rana 😊 Już wiem co będę dziś robić :) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie połączenia! Zrobię sobie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie we Francji, ale w Polsce ciacho z jabłkiem to klasyk ;)

      Usuń

Dziękuję za zainteresowanie moim blogiem.
Zapraszam do obserwowania, będzie mi bardzo miło :)
Jeśli prowadzisz bloga, z chęcią Cię odwiedzę.
Komentarz to nie miejsce na reklamę, jeśli chcesz się zareklamować na tym blogu zajrzyj na stronę KONTAKT/WSPÓŁPRACA.