niedziela, 5 sierpnia 2018

Sernik z jogurtów greckich z borówkami, czyli sernik fit na zimno


sernik fit

W upalne dni dogrzewanie się podczas pieczenia ciasta nie jest najlepszym pomysłem, dlatego postanowiłam przygotować sernik na zimno z jogurtów greckich. Skład okroiłam do minimum, czego efektem jest sernik bez spodu (więc przy okazji bez glutenu), bez sera i bez zbędnych kalorii, z borówkami, fit, czyli idealny na lato.

Sernik na zimno przepis

Składniki:
- 800 gram jogurtu greckiego,
- 30 g żelatyny w proszku,
- 200 g śmietany kremówki (30 %),
- 6 łyżek cukru waniliowego w pudrze,
- 90 g cukru pudru,
- 1/2 szklanki borówek + borówki do dekoracji.

Sernik fit z jogurtów - wykonanie

 

Jogurty wyjmij z lodówki i odczekaj, aż nabiorą temperatury pokojowej.

Żelatynę zalej wodą do poziomu, w którym zostanie przykryta, i poczekaj, aż napęcznieje.

Podgrzej żelatynę na małym ogniu uważając, by nie doprowadzić jej do wrzenia.

Rozpuszczoną żelatynę zdejmij z palnika, przelej do kubeczka lub poczekaj, aż lekko wystygnie i dodaj do niej taką samą ilość masy jogurtowej (żeby proporcje były mniej więcej pół na pół). 

sernik z jogurtów greckich

Wymieszane w kubeczku składniki dodaj do reszty masy jogurtowej i ponownie wymieszaj.

Dodaj cukier puder i cukier waniliowy w pudrze.

Kremówkę ubij bezpośrednio po wyjęciu z lodówki i wymieszaj z masą jogurtową.

sernik bez spodu

Borówki pokrój na połówki, wrzucić do masy na sernik i wymieszaj.

Przygotowaną na sernik na zimo masę wsadzić do lodówki do czasu, aż zacznie tężeć (maksymalnie zajmuje to 10 minut).

Przelej masę do formy i wstaw do lodówki, aż do całkowitego stężenia. 

Sernik fit gotowy!

Z przepisu wychodzi 12 porcji babeczek lub jedna tortownica o średnicy 22 cm.

przepis na sernik

Przydatne informacje podczas robienia sernika sernik na zimno z jogurtu greckiego:

 

Jeśli jogurt będzie zbyt zimny, po wymieszaniu go z żelatyną będzie za szybko tężeć i nie powstanie jednolita masa.

Jeśli w mieszaninie jogurtu z żelatyną będą grudki, podgrzej ją w kąpieli wodnej, uważając, by nie doprowadzić jej do wrzenia.

Wybierz dwa takie same jogurty. Jeśli jogurty będą miały różne konsystencje, będą pojawiały się grudki.

Jeśli używasz stalowej formy do pieczenia, wyłóż dno papierem, tak aby papier wystawał poza jej obręcz.

sernik na zimno


Jeśli jako substancji żelującej, używasz agar, dodaj odpowiednią ilość na 1 l masy sernikowej.

Zamiast cukru, możesz użyć np. ksylitolu lub erytrolu.

Aby zmielić cukier na puder używam młynka do kawy.

młynek do kawy

14 komentarzy:

  1. mmm... w takie upały lubię takie fit przekąski :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pyszny pomysł! Z chęcią zjadłabym takiego serniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam takich, ale chętnie próbuję :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny serniczek :) Lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za sernikiem na zimno, ale wiele osób sobie chwali.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne serniczki, idealny deser na upalną pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie ciekawe rozwiązanie... podoba mi się, spróbuję!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja w taką pogodę nawet nie mam ochoty na słodkości ale fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozumiem, latem zdecydowanie mniej się je, za to więcej pije :D

      Usuń

Dziękuję za zainteresowanie moim blogiem.
Zapraszam do obserwowania, będzie mi bardzo miło :)
Jeśli prowadzisz bloga, z chęcią Cię odwiedzę.
Komentarz to nie miejsce na reklamę, jeśli chcesz się zareklamować na tym blogu zajrzyj na stronę KONTAKT/WSPÓŁPRACA.