niedziela, 30 września 2018

Jak zrobić jogurt grecki i do czego go można wykorzystać. Co uważam o jogurtownicy.


jak zrobic jogurt grecki w domu

O tym, że jogurt jest smaczny i zdrowy nie muszę chyba nikogo przekonywać, ale że można go zrobić samemu, nie wszyscy wiedzą. Dziś przekonam Cię, że można samodzielnie zrobić nawet jogurt grecki, a od greckiego jogurtu do domowego twarożku, jest już bardzo krótka droga.

Żeby zrobić jogurt potrzebujemy dwóch składników: mleka i bakterii jogurtowych. Istotą całego procesu jest fermentacja, która wymaga odpowiedniej temperatury. Najprostszym i najpewniejszym sposobem na uzyskanie i utrzymanie odpowiedniej temperatury jest jogurtownica.

jogurtownica

Jogurtownica YogurBerry

Do produkcji moich jogurtów użyłam zestawu YogurBerry. Zestaw nazywa się All-in-one, ponieważ przy jego pomocy mogę zrobić nie tylko jogurt.
Dzięki pojemnikowi do produkcji sera, moje eksperymenty kulinarne nie zakończyły się wyłącznie na jogurcie. 
W skład zestawu wchodzą: słoik, uchwyt, wieczko, komora z pokrywą, sitko oraz forma do sera z wieczkiem. 
Jak zrobić jogurt naturalny

Jak działa jogurtownica i jak zrobić jogurt naturalny

Zrobienie jogurtu w jogurtownicy jest bardzo proste. Pojemnik skonstruowany jest tak, że wystarczy nam tylko mleko, bakterie oraz gorąca woda do podgrzania. W odróżnieniu od innych metod, tutaj nie muszę mierzyć temperatury mleka, przelewać mieszanki do kilku słoików. Wystarczy kilka prostych czynności:

1. Do słoika wsypuję saszetkę z zestawem startowym

2. Dolewam 900 ml pełnotłustego mleka pasteryzowanego, dokładnie mieszam i zamykamwieczko.

3. Wlewam wodę do komory jogurtownicy, do wysokości oznaczonej kreską.

4. Do środka wkładam uchwyt, do niego wstawiam słoik, przykrywam wieczkiem, a następnie pokrywką.

5. Przechowuję w temperaturze pokojowej 8-10 godzin. Zimą około 12 godzin.

6. Po wyznaczonym czasie przechowuję w lodówce.

7. Minimalny czas na zgęstnienie jogurtu w lodówce to 5 godzin. 

Tak przygotowany jogurt nadaje się do zjedzenia w ciągu 7 dni.

Na górze gotowego jogurtu znajduje się serwatka. Zawiera ona witaminy, więc zamiast ją wylewać mieszam ją z jogurtem. Ma on wtedy stałą, kremową konsystencję.

Do deserów lubię używać jogurtu greckiego. Bardzo łatwo uzyskać konsystencję takiego jogurtu dzięki odsączeniu serwatki.
jogurtwonica opinie


Jak zrobić domowy jogurt grecki

Żeby zrobić domowy jogurt grecki odsączam serwatkę z jogurtu naturalnego. Używam do tego specjalnego sitka i pojemnika, które służą także do produkcji twarogu. Przygotowanie takiego jogurtu jest jeszcze łatwiejsze:

1. Wlewam domowy jogurt naturalny na sito.

2. Sito nakrywam wieczkiem.

3. Wstawiam do lodówki na 3-4 godziny.

Gotowe! Na sicie powstaje gęsty jogurt.

jogurtownica  YogurBerry

Co można zrobić z jogurtu greckiego

 

W ten sam sposób, który podałam powyżej, po 24 godzinach, z jogurtu greckiego powstaje twaróg, który nadaje się na sernik.

Po 4-5 dniach mam ser jogurtowy – labneh.

Prawda, że proste!

Moja opinia o jogurtownicy YogurBerry

Przygotowanie jogurtu w jogurtownicy YogurBerry jest bardzo proste. W odróżnieniu od wielu produktów tego typu, nie wymaga ona podgrzewania mleka i mierzenia jego temperatury. Wystarczy, że do jogurtownicy wlewam gorącą wodę.

Razem z zestawem otrzymałam instrukcję obsługi, w formie kolorowej ulotki. Znajdują się w niej wszystkie niezbędne informacje: opis krok po kroku jak korzystać z jogurtwonicy, odpowiedzi na najczęstsze pytania, a nawet podpowiedzi jakie potrawy możemy przygotować z jogurtów.

Zestaw zawiera mało miejsca. Łatwo go umyć.
Jogurtownica dostępna jest w różnych kolorach, więc bez problemu można ją dopasować do wystroju kuchni.

Mogę przygotować jogurt z dowolnego mleka: krowiego, koziego, owczego. Jest podobno nawet sposób na jogurt z mleka sojowego.

Jogurty i sery, które przygotowuję za pomocą zestawu All-in-one YogurBerry są według mnie wyjątkowo smaczne. Jeden z powodów, to pewnie satysfakcja, z tego że robię je samodzielnie :)
ale drugi, to na pewno sprawdzone składniki. Brak zagęszczaczy, np. żelatyny, czy mleka w proszku jest dla mnie zdecydowaną zaletą.



Jeśli zrobisz już domowy jogurt grecki, zapraszam Cię do wypróbowania mojego przepisu na sernik z jogurtu greckiego z borówkami.

Partnerem wpisu jest puregreen.pl

16 komentarzy:

  1. Parę lat temu myślałam o jogurtownicy, ale nie wiem, czy chciałoby mi się robić te jogurty;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się nad tym zastanawiałam, ale to jest tak proste, że jak się już ją ma, to cały czas jest w użyciu ;)

      Usuń
  2. Muszę pomyśleć o takiej jogurtownicy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę musiała kupić taką jogurtownicę i zacząć sama robic jogurty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydaje się całkiem proste, a domowy jogurt na pewno jest smaczny i zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobienie jogurtu jest tak proste, że nawet dziecko sobie poradzi ;)

      Usuń
  5. Ta jogurtownica jest świetna - używałam i mam bardzo dobre wspomnienia!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem mega ciekawa czy jogurt z mleka sojowego rzeczywiście by się udał :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Super sprawa! jednak z mężem byliśmy zmuszeni z przyczyn zdrowotnych zrezygnować z nabiału. Także sama przyrządzam śmietanę z mleka sojowego i zastępuje mi ona wiele produktów: śmietanę gęstą, 30% i jogurty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, że jest na to rada. Znam wiele osób z nietolerancją laktozy. Zamiast całkowicie rezygnować, lub ulegać pokusie i później cierpieć, lepiej je zastąpić, tak jak to robicie Wy :) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. ja kurcze takie rzeczy musze kupic, nie zjadłabym swojego jogurtu;P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za zainteresowanie moim blogiem.
Zapraszam do obserwowania, będzie mi bardzo miło :)
Jeśli prowadzisz bloga, z chęcią Cię odwiedzę.
Komentarz to nie miejsce na reklamę, jeśli chcesz się zareklamować na tym blogu zajrzyj na stronę KONTAKT/WSPÓŁPRACA.