piątek, 5 października 2018

Łosoś z kurkami w cieście francuskim




Dziś kolejny w tym sezonie przepis na kurki. Tym razem zupełnie inny, a mianowicie łosoś z kurkami w cieście francuskim. Przygotowaną przeze mnie porcja najedzą się maksymalnie 3 osoby.


Składniki

300 g filetu z łososia bez skóry,
250 g ciasta francuskiego,
100 g kurek,
1 jajko,
1/2 cebuli,
2 łyżki masła,
sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi.





Przygotowanie łososia z kurkami w cieście francuskim

1. Na roztopionym maśle podsmaż cebulę.
2. Dodaj kurki i podsmaż z cebulą.
3. Rozgrzej piekarnik do 200°C
4. Ciasto rozłóż na papierze do pieczenia, bo bokach potnij w pasy.
5. Oprósz łososia przyprawami i skrop delikatnie sokiem z cytryny.


6. Rybę rozłóż na cieście, kładąc wąski kawałek pod spód, tak żeby całość miała podobną szerokość.
7. Połóż farsz.



8. Zawiń w cisto francuskie w taki sposób, jak na zdjęciu.
9. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.


10. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 200°C, aż ciasto się zarumieni (około 30 minut).



Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Ależ to musi być pyszne. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię rybę w cieście francuskim, a do tego te kurki...Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz Niedźwiedź pójdzie do kuchni i mi wyczaruje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie to wygląda, ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne i wychodzą z niego fantastyczne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wpadłabym na takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeju ależ to musi przepysznie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie to wygląda - dodatkowo wszystkie składniki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam dania z ciastem francuskim, a w połączeniu z łososiem i grzybami? Wow! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za zainteresowanie moim blogiem.
Zapraszam do obserwowania, będzie mi bardzo miło :)
Jeśli prowadzisz bloga, z chęcią Cię odwiedzę.
Komentarz to nie miejsce na reklamę, jeśli chcesz się zareklamować na tym blogu zajrzyj na stronę KONTAKT/WSPÓŁPRACA.